Novinky

          • Pololetní vysvědčení

          • Prvňáčci dnes dostali svá první vysvědčení. Ti nejstarší je přebírali už popatnácté. Rozloučili jsme se s Evou, která odchází na mateřskou dovolenou. Přivítali jsme mezi nás Pavlu. A jak je naším dobrým zvykem, následně jsme zasedli ke společnému slavnostnímu obědu - letos premiérově přímo ve škole. 

          • Pracovní výprava na Milířský kopec

          • Ani mráz neodradil patnáct statečných a pracovitých druhostupňáků, kteří se zúčastnili pracovní výpravy do Vysoké nad Labem.

            Ve spolupráci se spolkem Pestré Polabí pečujeme o přírodu v našem okolí. Dobře víme, že o přírodu je třeba se starat za každého počasí. Navíc nám práce rukama prospívá a máme radost z odvedené práce. V partě jsme si užili zábavu a také jsme si vyzkoušeli, že když se pracuje, pálí oheň a svítí sluníčko, může nám být teplo i v mrazivých dnech. Tentokrát jsme se rozhodli obnovit biodiverzitu na Milířském kopci. Těšíme se, že i díky nám se do míst, kde byl původně ovocný sad, navrátí různé druhy motýlů. 

          • Adventní spirála

          • Slavnost adventní spirály vychází z waldorfské pedagogiky a v naší škole stala oblíbenou tradicí. Symbolizuje cestu do vlastního nitra a je společnou cestou za světlem. Přejeme všem poklidné prožití radostného očekávání Vánoc.

          • Škola tančí

          • Již počtvrté se naše škola protančila skvělým projektem ŠKOLA TANČÍ. Pod vedením Ley Švejdové se nejmladší žáci přenesli do dávného pravěku a skrze něj si upevňovali nová písmenka i tvrdé a měkké souhlásky. Tentokrát se ke spolupráci připojila i hudebnice Anička Štěpánová, která dětskou radost z bytí v prostoru a pohybu doplnila hrou na housle. Na ukázku naší pětitýdenní práce se přišlo podívat spoustu diváků do Divadla 29, kde děti sklidily velký potlesk. Projekt nám sice už skončil, ale radost z pohybu, doufejme, zůstává. Moc děkujeme, že jsme mohli být součástí!

          • Nešetřeme na dětech a vzdělávání!

          • Jako členové Asociace malých inovativních škol se připojujeme ke společnému postoji vůči plánované stávce: 

            Vzdělávací systém je základním stavebním kamenem celé společnosti. Začneme-li na něm šetřit, doplatíme na to všichni.

            Řetěz je vždy jen tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. Chceme-li silnou, prosperující a zdravou společnost, musíme všem dětem poskytnout smysluplné a kvalitní vzdělání. Úspěch pro každého žáka ale znamená dostatek kvalifikovaných, vzdělaných a motivovaných pedagogů, asistentů, psychologů a dalších odborníků, kteří se dětem budou věnovat.

            Pokud tuto nejzákladnější podmínku nesplníme, sebelepší rámcový vzdělávací systém a sebeinovativnější školní kurikula nám budou k ničemu. Jakmile na vzdělávání začneme šetřit, poroste počet dětí, které nedostanou podporu, jakou pro svůj rozvoj potřebují.

            Asociace malých inovativních škol sdružuje školy, které vznikly právě proto, aby se na cestu ke kvalitnímu a kompetenčně pojatému vzdělávání mohly vydat. Každá si hledá tu svou, inspirují se v zahraničí i od sebe navzájem a své zaměstnance neustále vzdělávají. Daří se jim naplňovat cíle Strategie 2030+, ale také díky tomu vědí, jak náročné takové vzdělávání je.

            Jsme součástí českého vzdělávacího systému a přejeme si, aby fungoval. Přejeme si kvalitní a funkční školy a podporujeme změny, které k jejich zkvalitňování vedou.

          • Erasmus, den poslední

          • V pátek dopoledne jsme se podle zájmu rozdělili na dvě skupiny. Přírodovědci se vydali prozkoumat borovicový háj, ulovit místní kešku a nasbírat přírodniny. Dobrovolníci se vydali do mateřské školy hrát si s dětmi. Obě skupiny se vrátily velice spokojené. Všichni jsme pak mohli směle vyrazit na poslední část programu, který na konal na střední škole. Šlo o workshop umělecké techniky zvané kyanotypie. Pak už nás čekalo jen balení, rozloučení, oblíbená večerní procházka a brzký odlet domů.

          • Erasmus pokračuje

          • Je čtvrtek, a co se týká prezentací v angličtině, jsou z nás již mazáci. Opět prezentujeme a znovu nám tleská naplněný sál. Poté si pro nás ve škole v Quarteiře připravili společnou hodinu tělocviku s portugalskými žáky. Předáváme dárky z Pardubic. Přestávky již trávíme společně s Portugalci, sportujeme, povídáme si.

          • Robotika

          • Další oblastí, v níž jsme v rámci Erasmu mohli sbírat zkušenosti v Portugalsku, byla informatika. Velice děkujeme učitelům a studentům školy v Quarteiře za workshop robotiky.

          • Návštěva portugalské školy

          • Ve středu jsme v rámci Erasmu navštívili školní komplex Agrupamento de Escolas Dra. Laura Ayres v Quarteiře, kam budeme docházet po celé tři dny. Na programu bylo přivítání, prohlídka budov pro různé stupně školy a hodina portugalštiny pro cizince. (Někteří z nás se poté dožadovali dalších jazykových lekcí, jiní se dobrovolně přihlásili na páteční výpomoc ve školce.) Následovaly naše prezentace o naší škole a zemi. Po obědě došlo i na jeden z hlavních cílů našeho Erasmu: informační technologie. O tom více v samostatném příspěvku.

          • Erasmus - návštěva univerzity

          • Dnes nás čekal velký den, a to naše prezentace na Univerzitě v Algarve. Studentům oboru komunikace jsme v angličtině představili naši školu i Českou republiku. Nezalekli jsme se ani toho, že nás čekala plná posluchárna lidí! Suverénně jsme zodpověděli i vsechny jejich dotazy. Následovala prohlídka celého kampusu a zasloužená zmrzlina i koupání.

          • Erasmus pokračuje

          • Včera jsme zavítali do Fara a přijali pozvání podívat se do České školy Faro. Do této školy dochází děti s českými kořeny žijící v Portugalsku, aby se učily v českém jazyce a zůstaly v kontaktu s českou kulturou. Zahráli jsme si s nimi na reportéry a vzájemně se o sobě něco dozvěděli. Dětem jsme představili naši školu a také jsme jim předali dárky z Pardubic. Nakonec jsme všichni poobědvali u společného stolu.

          • Portugalsko - program Erasmus+

          • Díky programu Erasmus vyrazili naši nejstarší za poznáním do Portugalska. Za dva dny již zvládli let, návštěvu oceanária v Lisabonu, aklimatizaci ve městech Quarteira a Vilamoura. Pozdravili se s Atlantikem a nakoukli na rybí trh. Nyní již pilně trénují prezentace, které je v příštích dnech čekají v portugalských školách.

          • Čtenáři!

          • Celý loňský školní rok se pilně učili rozpoznat písmenka, skládat slova a věty. Přečetli své první knihy. A dovednost četby nám také prokázali složením čtenářské zkoušky. Proto byli slavnostně přívítáni v Království knih a pasováni na čtenáře.

            Milí druháčci, přejeme vám, ať v četbě naleznete moudrost i pobavení. Ať vás knihy provází životem.

          • Předběžný zájem o vzdělávání v ZŠ V Pohybu

          • Vážení rodiče i zájemci o vzdělávání v naší škole,

            potřebujeme Vaši pomoc. Naše škola nyní usiluje o navýšení kapacity, abychom mohli uspokojit co nejvíce zájemců o prezenční i individuální vzdělávání (budoucí prvňáčky i potencionální zájemce o přestup), pro které nyní nemáme volná místa.

            Proto se na Vás obracíme s prosbou o vyplnění předběžného zájmu v následujícím formuláři: https://forms.gle/EDCPxbbxf2bAqTQx5. Vyplnění tohoto formuláře je klíčovou přílohou žádosti na MŠMT, kterou můžeme doložit reálný zájem o vzdělávání v naší škole.

            Děkujeme za vaši podporu a spolupráci!